Европейският ден за почистване

ЕСНО
13.05.2014 / 12:05

И ето, че най-после 10 май дойде и много европейски граждани взеха участие в почистването на Европа!

 

Ако сте били някъде на почивка, на море или в провинцията, или се прибархте спокойно от работа в офиса , може би забелязахте деца и техните родители , млади хора и много други граждани, всички оборудвани с ръкавици и чували , да изнасят изоставени в околната среда отпадъци? Те са тези, които осъществяват инициативата Да почистим Европа , кампанията срещу изхвърляне на отпадъци, осъществявана в в обхвата на Европейска седмица за намаляване на отпадъците ( EСНО) и с подкрепата на Европейския комисар по околната среда Янез Поточник.

Огромните усилия , предприети от всички участници в кампанията дават фантастични резултати : повече от 3300 дейности са били регистрирани в първото издание ! Тази година много страни и региони в целия Европейски съюз и дори извън границите му са участвали : Андора , Белгия , Босна и Херцеговина , България , Дания , Англия, Франция , Гърция, Унгария , Ирландия , Италия , Латвия , Северна Ирландия , Норвегия , Португалия , Румъния , Шотландия , Сърбия, Словения , Испания , Швеция, Холандия, Турция и Уелс. Във всички тези области има национален координатор , отговарящ за разпространение на целите на кампанията и получаване на заявките за регистрация и отчетите от почистващите доброволци. Специални благодарности на всички които допринесоха за осъществяване на кампанията , за всички усилия, които те положиха за това събитие!

Целта на тази кампания е не само да се почистят реки, паркове и плажове от отпадъци и да се предотвратяват големи екологични щети , но също така и да се повиши осведомеността сред широката общественост за такива модели на потребление , при които се генерират по-малко отпадъци и спешната необходимост да се предприемат действия за предотвратяване на отпадъците и рециклиране, намаляване на въздействието ни върху околната среда.

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев