Покана за участие в Работните групи по проект за Прозрачност в управлението на отпадъците

18.08.2014 / 22:29

Уважаеми приятели,

 

Тази година се намираме в период на интензивно формиране на политки и законодателни промени в сферата на управлението на отпадъците както на национално, така и на европейско ниво: изготвянето на Националния план за управление на отпадъците за периода 2014-2020 г. (НПУО), новите методи за образуване на такса "Битови отпадъци", предстоящите промени в европейските цели за рециклиране и намаляване на отпадъците, и сме на прага на новия финансов период на Оперативна програма Околна среда 2014-2020.

 

Както знаете, като част от инициативата на АСЕКОБ "Прозрачни отпадъци" поставяме неформално началото на българската мрежа за Нулеви отпадъци, която обединява неправителствени организации, граждани, фирми и общини с цел подобряване на обществената информираност и участие в управлението на отпадъците. След първите ни срещи през юни в Силистра и София за запознаване на участниците в мрежата, сега ни предстоят нови възможности за взаимодействие с местните и централни власти на тема отпадъци.

 

Информационните кампании за широката общественост са нужни винаги, но още повече в такива преходни моменти, когато предстоят качествени промени в управлението на отпадъците. Затова АСЕКОБ организира поредица от обучения, насочени към лицата, желаещи да участват в провеждането на местни информационни кампани, както и в упражняването на постоянен граждански контрол върху дейностите с отпадъците. Трите ключови теми са: 1) разделно събиране и рециклиране, 2) биоотпадъци и 3) предотвратяване на отпадъците.

 

Каним ви заедно да начертаем рамките на информационните кампании и съответно на обученията за провеждане на инфо кампании. Можете да се включите във виртуалните работни групи по трите теми като отговорите на един или повече от кратките въпросници, които сме подготвили:

 

Въпросник за разделното събиране и рециклиране

https://docs.google.com/forms/d/1u8F043QxE3k_igqnleuWTLu3yBfMmbZriAJBpoapgfA/viewform?usp=send_form

 

Въпросник за биоотпадъците

https://docs.google.com/forms/d/18jcKDHLR6OKjk7AxoVojTiRGVPDSwJfzqjl0fr4d72w/viewform?usp=send_form

 

Въпросник за предотвратяването на отпадъци

https://docs.google.com/forms/d/1k3wWAIZGW0Y9nMgkxuzaaIT-zqdhY1Tu8t6dZhytEs8/viewform?usp=send_form

 

Молим да попълните избрания от вас въпросник или въпросници до 1 септември. Добре дошли са и допълнителни ваши препоръки и предложения.

 

Следващи стъпки

През септември и октомври АСЕКОБ ще организира поредица от обучения, насочени към граждани, неправителствени организации и други лица, които искат да организират информационни кампании и граждански мониторинг върху местните системо за управление на отпадъците.

Следващата ни жива среща ще бъде през месец ... в гр...., когато ще имаме възможност да се запознаем и да обсъдим в дълбочина ефективното управление на ресурсите - водещият мотив на новите предложения за промени в европейското законодателство за управление на отпадъците.

Повече информация очаквайте през септември.

 

Как ще помогне проектът за подобряване на управлението на отпадъците в България?

Прилагайки подхода "Нулеви отпадъци", който подчертава необходимостта от видимост, прозрачност и демокрация при управлението на отпадъците, проектът ще осигури софтуерно решение, позволяващо обществен достъп до информация относно дейностите и разходите за управление на отпадъците на местно ниво. Членовете на мрежата "Нулеви отпадъци" ще бъдат обучени да провеждат обществени информационни кампании, да извършват ефективно наблюдение над общинските системи за управление на отпадъците и да мобилизират местните общности за по-устойчиво управление на отпадъците. Новосъздадената мрежа ще изготви предложение за промяна в законодателството с цел осигуряване на пълна прозрачност в процеса на вземане на решения относно моделите за управление на отпадъците.

 

Благодарим ви за участието!

 

Поздрав,

Екипът на "Прозрачни отпадъци"

Прикачени файлове към новината

Покана [15.1KB]
 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев