За първи път откриха грип в прилепи - нова параноя сред хората?

29.02.2012 / 20:35

За пръв път учените са открили доказателства за грип при прилепите, като предупреждават за неизвестен досега вирус, чието въздействие върху хората все още не е ясно, съобщи Асошиейтед прес.

 

Изненадващото откритие на генетични фрагменти от невиждан досега грипен вирус в няколко гватемалски прилепа е първият подробно документиран случай при този вид.

 

Засега учените не са успели да го получат в лабораторни условия и не е ясно дали - или как и колко бързо - той се разпространява. Рискът за хората също е неясен.

 

Проучването е извършено от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.

 

Преди около пет години руски вирусолози също твърдяха, че са открили грип при прилепите, но не предоставиха доказателства, припомня АП.

 

Учените подозират, че някои прилепи са хванали грипа преди векове, а вирусът е мутирал в сегашната си разновидност.

 

Засега изследователите не са успели да отгледат от сегментите новия вирус в оплодени кокоши яйца или човешки клетки, както се прави с повечето конвенционални щамове. Учените обаче смятат, че въпреки това

 

вирусът може да представлява потенциален риск за хората

 

Така например ако този щам влезе в контакт с по-обикновени грипни щамове и обмени гени с тях, той може да мутира в нещо много по-опасно - сценарий като от филма "Зараза".

 

Изследването бе публикувано вчера в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

Центърът за контрол и превенция на заболяванията има международна база в Гватемала и именно там учените са събрали над 300 екземпляра от прилепите през 2009 и 2010 г.

 

Изследването е било съсредоточено главно върху бяса, но учените са проверявали животните и за други вируси и бактерии.

 

Именно така те се се натъкнали на генетичния материал от вируса в червата на малките летящи бозайници с жълти раменца.

 

Този вид прилепи се хранят с плодове и насекоми и не хапят хора. Въпреки това е възможно да оставят вируса върху овощните плодове и така

 

хората, които ги консумират, да влизат в контакт с него

 

Възможно е хора да са прихващали този грип в миналото, смятат учените. Сега, когато знаят как изглежда той, те го търсят и в други видове прилепи, в други животни и в хора.

 

Най-малко един експерт от американския център прави уговорката, че трябва да се проведат още изследвания, за да се потвърди, че е открит именно вирус, тъй като в строго технически смисъл учените са попаднали на "сегменти генетичен материал" от грипен вирус.

 

Това, което трябва да се направи, е да се вземе кръв от повече прилепи, да се заразят умишлено други и да се установи дали щамът се разпространява сред животните. /vesti.bg

 

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев