Община Криводол спечели и реализира проект по Програма ФАР

Еко пътека
11.02.2009 / 10:00

Община Криводол спечели финансиране по Програма ФАР – Трансгранично сътрудничество “Устойчиво развитие и запазване на биоразнообразието” България – Румъния - BG 2005/017 – 455.01.02. Проектът е одобрен от Европейската комисия за финансиране. Проектите по тази мярка са насочени към насърчаване на международното сътрудничество със съседните ни Републики и разработване на съвместни продукти за рекламиране на природни и исторически забележителности и най-вече обмяна на добри практики между партниращите организации.

Може да се каже, че с реализацията на този проект се положиха основите за развитието на туризма в общината, тъй като се изградиха вело и еко маршрути, подходи към неоценения до този момент комплекс от пещерни образования в землището на с. Ботуня и най-важното обособяване на Туристически образователен център в същото населено място.

Истинско приключение за всички представлява заслона за бивакуване край р. Ботуня, където ще могат да се усъвършенстват умения за собственоръчно ловене на риба, разпознаване на лечебни диворастящи растителни видове и подготовка на “лагера” за нощувка на открито. Еко-пътеката минава по границата на защитена зона “Билерниците”, включваща разнообразие от ландшафти и уникални скални и пещерни феномени. Именно тези природни образования са естественото местообитание на много ендемични растителни и животински видове. Създаването на условия за екологично обучение и образование, както и досега с красотата на природата на местното население ще помогне за опазването на значими екосистеми и ще се създаде благоприятна предпоставка за популяризиране на природните и исторически забележителности на територията на Община Криводол.

Още снимки от новината

Заслон
Фестивал
Пещера

 

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев