Изграждането на велоалеи - ефективна мярка за подобряване качеството на атмосферния въздух

Реконструирания подлез
12.02.2009 / 08:44

През 2008г. Община Добрич започна реализацията на велотрасета по разработена схема за велосипедно движение на територията на града и околностите му.

По проект „Устойчив туризъм и управление на природните ресурси”, финансиран по програма ФАР - ТГС беше изградена първата велоалея, свързваща централната градска част и Центъра за защита на природата и животните. Трасето преминава през градски парк „Свети Георги” , а общата му дължина е 2 000 м. По този проект беше реконструиран един от подлезите, свързаващи парка с Мемориалния комплекс „Хан Аспарух”, а в Центъра за защита на природата и животните беше изградена наблюдателна кула.

Успоредно с вече изградената велоалея Община Добрич има и разработен проект за трасе, свързващо града с лесопарк „Кобаклъка”, като дължината на този участък е 10 000 м.

По маршрута си тази велоалея ще има няколко спирки за кратък отдих и панорамни площадки. Тези места ще са устроени с пейки и информационни табла.

В района на лесопарка велоалеята ще има отклонения към съществуващи заведения за хранене, велокъмпинги, спортни площадки и трасета за екстремно колоездене. Всички места за отдих ще са устроени с подходящо оборудване – спортни уреди, огнища, велопаркинги, пейки, беседки и др.

Още снимки от новината

Наблюдателна кула
Строителство на велоалеята

 

 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев