ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАГРАДЕНИТЕ ОБЩИНИ В КОНКУРСА “БЪЛГАРСКА ЕКООБЩИНА” ПОСЕТИХА ЗАВОДА ЗА БИОГАЗ ВЪВ ВИЕНА

19.12.2012 / 08:54

Конкурсът “Българска екообщина” има за цел да популяризира най-добрите зелени практики, реализирани от българските местни власти.

 

Тази година община Добрич грабна престижния приз в категория “Енергийна ефективност”, а община Ловеч - в категория “Управление на отпадъци”.

 

 

 

Двама представители на тези общини имаха възможността да посетят Предприятието за биогаз във Виена, Австрия – награда, осигурена от Виа Експо, организатор на Конкурса, Екофорума и изложбата за Югоизточна Европа за управление на отпадъци и зелена енергия. Партньори на “Българска eкообщина” са Асоциация на еколозите от общините в България, Национално сдружение на общините в Република България и Фондация за реформа в местното самоуправление.

 

 

 

Заводът е един от най-модерните общински инсталации за биогаз в Европа и там годишно се третират над 17,000 тона биогенни отпадъци - храни и органичната фракция на твърди битови отпадъци. Произведеният биогаз се състои от 60 % метан, висококалорично газообразно гориво и се използва от предприятието за собствени нужди и за централизирано отопление на част от домакинствата на територията на Виена.

 

 

 

Предлагаме на вашето внимание кратко интервю с г-жа Теодора Петкова, еколог на община Добрич, която споделя своите преки впечатления от посещението:

 

 

 

1. Г-жо Петкова, визитата до каква степен ще допринесе за популяризирането на такъв вид индустрия във вашата община?

 

 

 

В момента на територията на Община Добрич е в процес на реализация инвестиционно намерение (на частен инвеститор) за изграждане на инсталация за производство на биогаз основно от слама, но с опция за оползотворяване на други биоотпадъци. Така че този вид производство не е съвсем непознато за нашата община. След моето завръщане коментирахме с моите колеги технологиите, които видях във Виена.

 

 

 

2. Считате ли, че такъв вид заводи имат шансове да бъдат изградени в близка перспектива в страната ни?

 

 

 

Заводи за производство на биогаз - да, но в пълния вид технологията, която включва изгаряне на отпадъците, които не могат да се разделят и предадат за оползотворяване, не съответстват на концепцията за изграждане на регионални системи за управление на отпадъците. На регионалните депа дейностите са насочени към разделяне с цел рециклиране и компостиране на отпадъците, изгаряне с цел производство на енергия не се предвижда.

 

 

 

3. Какви биха били пречките, които трябва да бъдат преодолени, за да заработят такива предприятия в България?

 

 

 

Предприятието във Виена е с общинско участие. На първо място общините трябва да са достатъчно богати, за да си позволят подобна инвестиция или поне да са равноправен партньор при едно публично-частно партньорство. Освен това за произведената енергия (електро- или топплинна) е добре да има преференциални цени, когато е произведена от фирми с общинско участие. И много важно условие е да има мощности, които да обезпечат преноса на произведената енергия от подобен вид предприятия.

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________

 

Акценти на Екофорума и изложба за Югоизточна Европа:

 

29-31 май 2013 г., София

 

- 2-ри конкурс “Българска екообщина”

 

- Основни браншови сектори: управление на отпадъци, рециклиране, енергийна ефективност, възобновяема енергия, интелигентни сгради и асансьорни съоръжения

 

- Австрийски и италиански павилиони, Унгарско национално участие

 

- Конферентна програма с участието на водещи международни лектори и експерти от България

За повече информация: www.viaexpo.com
 
 

Copyright © 2008-2018 АСЕКОБ - България | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев